FabrykaZUBR » Wiedza » Jak zwiększyć zawartość kazeiny w mleku?
Jak zwiększyć zawartość kazeiny w mleku?

Jak zwiększyć zawartość kazeiny w mleku?


Zawartość procentowa kazeiny w mleku dla wielu mleczarni ma bardzo istotne znaczenie. Na ten poziom składa się wiele czynników, między innymi: rasa krów, wiek oraz żywienie. Wpływ na niektóre czynniki jest niemożliwy, jednak umiejętnym konstruowaniem podstaw żywienia oraz doborem komponentów możemy w sposób szybki oraz obiektywnie ekonomiczny wpływać na poziom kazeiny w mleku. 
 

Komponenty z rekordową ilością białka chronionego!

Wiadomo, że ilość kazeiny jest współzależna od ilości białka w mleku oraz profilu aminokwasów dostarczanych krowie mlecznej. Oprócz energii, na poziom białka w mleku ma też wpływ ilość białka chronionego w dziennej dawce żywieniowej. Produkty dostępne w firmie Agrolok - Protina Fat 34-19 oraz Amirap Efekt 34-2 to komponenty paszowe przeznaczone do żywienia bydła. Protina Fat to niezdegradowane białko sojowe z dużą dawką energii, pochodzącej z wysokostrawnego tłuszczu. Energia ta wspiera wydajność krów w tworzeniu białka w mleku. Amirap Efekt zaś to produkt pochodzenia rzepakowego - doskonałe źródło białka chronionego, składającego się z aminokwasów siarkowych, niezbędnych do tworzenia kazeiny w mleku.

 

Linia Protina i Amirap – hit technologiczny!

Komponenty z linii Protina i Amirap to absolutna nowość na rynku pasz. Powstają z surowców NON GMO, a na żadnym etapie produkcji nie stosuje się preparatów chemicznych. Proces przebiega w ściśle kontrolowanej, stosunkowo niskiej temperaturze, strawność i przyswajalność produktów jest o ok. 10-20% wyższa (w zależności od zastosowanej linii produkcyjnej i surowca) niż w dostępnych na rynku produktach. Strawność z kolei znajduje odzwierciedlenie w zwiększonej wydajności zwierząt (m.in. przyrost masy, więcej mleka) i wyższym statusie zdrowotnym stada, co bezpośrednio wpływa na podniesienie rentowności produkcji zwierzęcej.
Dziękujemy! Twój formularz kontaktowy został wysłany.
Błąd! Twój formularz nie został wysłany, spróbuj ponownie.